Johan Baerents

Johan Baerents heeft zich gedurende meer dan 50 jaar zeer actief ingezet voor de folklore in Nederland. Veertig jaar geleden richtte hij, samen met zijn vrouw, dansgroep en orkest Paloina op. Beiden waren destijds ook betrokken bij de groep die nu het huidige Internationaal Danstheater is maar beiden kozen er voor niet mee te gaan in hun ambitie een professionele status te verwerven en begonnen een eigen gezelschap waarin zijn met (de beste) amateurs bleven  werken. Voor Johan heeft dit alles te maken met zijn passie voor de muziek die niet gebonden en gereguleerd moet worden maar vrij uitgeleefd moet kunnen worden.

Vanaf het begin is Johan zeer betrokken bij Paloina. Hij is de leider van het orkest van het begin tot heden en  had het grootste deel van de tijd ook zitting in het bestuur van de groep. Johan zoekt muziek op, schrijft muziek uit, maakt arrangementen, werkt muzikanten in, geeft leiding aan repetities en de voorstellingen en speelt zelf accordeon.

Johan is er in geslaagd om zich steeds weer aan te passen aan de eisen die de omgeving stelt aan het orkest van de dansgroep, zo werd het repertoire steeds breder en exotischer. Deze vernieuwing heeft Johan altijd in balans gehouden met zijn liefde voor de traditie. Hij heeft een, onder muzikanten in Nederland, legendarische interesse voor en kennis van speelstijlen, instrumenten, orkesten en muzikanten uit heel Europa. Het is door zijn tomeloze inzet, oog voor detail en grote doorzettingsvermogen, dat Paloina tot een van de bekendste groepen in Nederland is uitgegroeid en gebleven en dat Paloina heeft kunnen blijven voortbestaan en nog steeds een bloeiend gezelschap is.

Naast zijn vrijwilligerswerk voor Internationaal dansensemble Paloina heeft Johan een grote stempel gedrukt op de beleving en beoefening van volksmuziek in Nederland. Zijn inkomsten verdiende Johan met het begeleiden van balletlessen op de Rotterdamse dansacademie, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en bij het Internationaal Danstheater. Johan Baerants is een begrip voor elke volksmuzikant in Nederland en wordt ook wel de wandelende muziekenseclopedie genoemd en was inspirator van vele jonge muzikanten.

Met deze tekst is Johan voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door:
– Dineke Valenkamp, Internationaal dansensemble Paloina
– Maja Kuiper, orkest Kaleb
– Tonny Stönner, kinderdansgroep Mali Igraci
– Jan Mijnsbergen, Stichting Nevofoon
– Aad van Boven, Stichting Interdans
– Marius Korpel, Stichting Syncoop
– Katja Oostergetel, Doe Dans festival
– Wies Rosenboom, Kunstfactor Dans
– Yvon Despotovic – Eschweiler, Rotterdamse dansacademie
– Maurits van Geel, Internationaal danstheater

4 reacties op Johan Baerents

 1. Sandra Ketelaars zegt:

  Hoi Johan,
  Als amateur danseres in het folkloristische tijdperk, zijn er hele mooie momenten geweest met allerlei mensen die jij zo op een op de tijdlijn hebt kunnen begeleiden op jouw manier met zo’n professionele inslag. Ik denk in de toekomst dat niemand jouw zal kunnen evenaren. Ook mijn vader André heb jij gekent, is nog in leven, ik moet zijn naam even opnoteren. Ciga was voor allen toen in de tijd toch wel de drijfveer die ons allen een gevoel van saamhorigheid heeft gegeven. Tijden veranderen zoals iedereen wel in de gaten heeft. Johan, ik hou van jou en van alles wat jij hebt laten horen aan alle mensen die van jouw muzikale kwaliteiten hebben kunnen genieten (en misschien nog?) Liefs Sandra Ketelaars

 2. elise van der zee zegt:

  Ha Johan,
  van harte gefeliciteerd met je onderscheiding!
  vroeger speelde ik wel met je op de Kerstcursussen in Ockenburg.Ik heb daar nog steeds goede herinneringen aan.
  Dag,gr.elise

 3. Anne Marie Mennes zegt:

  Johan van harte gefeliciteerd met deze terechte onderscheiding. Je hebt het zeker verdiend. Martien en ik hebben van jou veel geleerd en maken nog steeds met veel plezier muziek in diverse vormen en samenstellingen.

 4. Mooie voordracht, Johan heeft zelfs zoveel uit liefde en interesse verzameld, dat hij internationaal gezocht en gewaardeerd wordt, o.a voor zijn bijdrage aan de anthologie van de legendarische Balkan accordeonist Boris Karlov.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s