40 jaar Paloina (interviews IDNH)

Hard werken, enthousiasme en ambitie

Diederik Lammerse, danser
Tijdens ons jubileum weekend hoorde ik dat ik al 10 jaar bij Paloina dans, zelf schrok ik daar een beetje van. Want ik vind mezelf helemaal geen type om zo lang op een ‘vaste’ plek te zitten. 10 jaar geleden ben ik op natuurlijke wijze van kindervolksdansgroep Mali Igraci doorgestroomd naar Paloina. We kwamen bij Jong Paloina waar we voor de reguliere repetitietijd extra aandacht kregen om nieuwe dansen en stijlen te leren. Na een jaar stroomde we door naar ‘groot’ Paloina. Het heeft me altijd heel veel energie gegeven om met een groep enthousiaste dansers samen naar optredens toe te werken. Ik denk ook dat dit het sterke punt is van Paloina, ik heb het gevoel dat we dankzij het aanstekelijke enthousiasme steeds op een hoger niveau komen wat natuurlijk ook weer erg motiverend werkt. Ik zou het dan ook echt supergaaf vinden als we binnen enkele jaren een heuse theatertour kunnen neerzetten!

Lynda Hoekstra, artistiek leider
Mijn achtergrond is ballet (klassiek, jazz, modern en caractère) maar na een eerste kennismaking met folklore raakte ik meteen enthousiast. Ik ging de kaderopleiding doen en werd aangenomen bij Paloina als danseres. Sinds een jaar of 10 ben ik nu artistiek leider van de groep en geniet ik van de jonge mensen met een passie voor de folklore. Hoge ambities om zo authentiek mogelijk te zijn in dans, kostuums en muziek zijn evenals veel vaart en afwisseling in een voorstelling, voor mij van grote waarde bij Paloina. Ik draag graag mijn steentje bij om daar nog veel mooie jaren aan toe te voegen. Jaren waarin we mooie theatershows geven, ons land vertegenwoordigen op festivals in het buitenland en waarin we veel jonge mensen een podium zullen bieden om hun talenten te ontwikkelen.

Annemarie Driessen, danseres
Ik dans nu anderhalf jaar met heel veel plezier bij Paloina. Na 12 jaar ‘gewoon’ gevolksdanst te hebben, was ik wel eens toe aan een nieuwe uitdaging. Ik had Paloina enkele keren zien optreden en het niveau van de groep leek me lekker hoog. Ook het heel diverse aanbod in choreografieën sprak me wel aan, ik heb er meer dan genoeg te leren. Ik denk ook dat dat de kracht van Paloina is. Het aanbod in stijlen is zo groot dat er voor ieder wat wils is en een voorstelling niet snel saai wordt. De groep is met dansers, muzikanten, techniek, kleedsters en iedereen erom heen een geoliede machine en dat kun je zien. Ik hoop nog een heleboel jaren bij Paloina te dansen en mooie nieuwe choreografieën te maken, op festival te gaan en, na drie keer een uitverkochte Doelenzaal, een groter theater vol te krijgen.

Katja Oostergetel, zakelijk leider
Ik heb 15 jaar bij het gezelschap gedanst en vind het heel erg fijn in mijn nieuwe rol als zakelijk leider nog steeds bij de groep betrokken te zijn. Via een snuffelstage op de dansacademie kwam ik bij Paloina terecht. Ik vond het brede repertoire en het orkest van de groep geweldig en heb me meteen aangemeld voor de audities. Het feit dat ik bij Paloina wilde dansen bepaalde zelfs mijn keuze voor Amsterdam als woonplaats. Paloina heeft ook moeilijke tijden doorgemaakt, maar ik geloof dat we daar elke keer weer uitgekomen zijn omdat we nooit concessies hebben willen doen op artistiek gebied en ook moeilijke keuzes hebben durven maken. Voor de komende jaren hebben we heel ambitieuze plannen: we werken veel samen met andere groepen binnen ons project BIRLIKTE / SAMEN, we willen een eigen dansruimte en we willen meer theatervoorstellingen gaan geven. Ik houd van mensen en organisaties met grote dromen en zet mij graag in voor de realisatie daarvan.

Helene Egberts, violiste
Al weer 25 jaar geleden werd ik door de toenmalige gitarist van Paloina gevraagd om viool te komen spelen in het Paloina orkest. Na een eerste orkest repetitie en het zien van een voorstelling was ik verkocht. Mijn ogen en oren gingen open voor een heel andere wereld dan de klassieke waar ik uit kwam, muziek waar de viool voor gemaakt leek! Ik heb 25 jaar lang gespeeld en mij zelf en de groep zich steeds verder zien ontwikkelen naar wat het nu is. Een dynamische, enthousiaste groep mensen die hard werken om folklore dans en muziek in brede zin, op een ze authentiek mogelijke manier te laten zien. Inmiddels is mijn enthousiasme overgeslagen op mijn eigen kinderen en wie weet staan wij ooit nog samen in mooie voorstellingen in binnen en buitenland. Ik hoop en denk dat de grote en snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren zich voort gaan zetten naar nog mooiere en snellere shows die ik voor geen goud wil missen.