Interview Joris Moen


‘Ik voelde me Justin Bieber in Korea’

Auteur: door Walter van Zoeren | zaterdag 10 november 2012

Joris BieberAPELDOORN – Ze kregen de handen van tienduizenden Koreanen op elkaar met een spontane versie van Gangnam Style in Cheonan. In klederdracht welteverstaan. Boerenpetjes, klompen en mooie jurken. Dansensemble Paloina uit Amsterdam in volle glorie, met in hun midden Joris Moen uit Apeldoorn. ,,Ik voelde me even Justin Bieber”, zegt de 20-jarige danser met een glimlach. ,,We liepen in klederdracht mee in een grote parade. Honderdduizend Koreanen langs de weg. Ze maakten allemaal foto’s, wilden ons aanraken.Waren helemaal wild van de kleding die we aanhadden. Een bizarre, maar geweldige ervaring.”
.
Paloina gaat als dansgezelschap wel vaker de wereld over. Moen danst bij Phoenix in Apeldoorn en wordt door de Amsterdamse collega’s bij tijd en wijle uitgenodigd om mee te gaan. ,,Dan hebben ze te weinig mannen”, legt hij uit.
Zo ook afgelopen maand. Paloina reiste af naar Cheonan, Zuid-Korea voor een van de grootste folkloredansfestivals van de wereld. ,,Tweeëntwintig landen presenteren zich dan. Tweeëntwintig dansgroepen die ieder de stijl van hun land laten zien. Volksdansen dus.”
.
Joris weet het als hij het woord uitspreekt. Volksdansen heeft nu niet het imago van en een flitsende danssport. ,,En daar zit het grote misverstand”, benadrukt hij. ,,Er bestaan enorme vooroordelen over volksdansen. Oubollig, ouderwets. Oude mensen die een dansje doen. Daarom hebben we het liever over internationaal dansen, want het is zo ontzettend leuk en intensief. Ik ben er zelf mee opgegroeid, mijn ouders dansten ook al. Dan is de stap makkelijk te maken. Voor nieuwelingen blijkt dat moeilijker. Tegen mijn vriendenkring zeg ik ook altijd dat ze moeten komen kijken, dan zien ze dat het heel leuk is.” Zelf is Moen een groot liefhebber van de Roemeense en Hongaarse dansen. ,,Die kennen vaak hun oorsprong in het leger.”
.
Over de reis naar Korea hoefde Moen niet lang na te denken. ,,We zijn daar een week geweest voor dat dansfestival. De eerste dagen kregen we dansles van twee Koreaanse dames die ons de Gangnam Style leerden. Die was zo ontzettend populair daar, niet normaal meer. Daarna zijn we in kostuum aan de parade begonnen. Alle landen presenteerden zich in hun eigen klederdracht. We hebben een grote afstand afgelegd door Cheonan, een enorme stad in Korea. Aan het einde hadden ze een grote stuk zesbaansweg afgezet voor de finale. We hebben de stoute schoenen aagetrokken en aan de deejay gevraagd of hij gangnam style wilde draaien. Dat bleek geen probleem. Het was geweldig!”
.
——————————————————–