Succesvolle actie voor behoud theaterkostuums

syncoop[Redactie: dit artikel verscheen in de meest recente uitgave van Syncoop]

Het Internationaal Danstheater liet enige tijd geleden weten dat het voornemens was veel kostuums en instrumenten van de hand te doen. Zoals veel liefhebbers van het genre schrok ook Internationaal Dansensemble Paloina hier een beetje van. Het gaat om een ontzettend uitgebreide collectie van vaak prachtige kostuums. Sommige authentiek, andere speciaal gemaakt voor het gebruik in een theatershow. Samen vertegenwoordigen zij een unieke collectie die mogelijk in privécollecties verdwijnt of zelfs weggedaan zal worden. Dat laatste zou een enorme aderlating betekenen voor folklore-minnend Nederland.

Internationaal Dansensemble Paloina nam contact op met een aantal partners om te zien of we in een gezamenlijke actie de collectie zouden kunnen overnemen. Dat bleek echter ingewikkeld. Wie gaat die kostuums dan beheren? Wie betaald daarvoor en hoe zorgen we voor de coördinatie van het gebruik door diverse partijen? Omdat het nodig bleek snel te schakelen en niet te lang stil te blijven staan bij deze praktische bezwaren ging het gezelschap zelf aan de slag.

Begin november startte er een actie via de website, Facebook en het eigen netwerk voor het verzamelen van bijdragen van particulieren voor overname van kostuums van het Internationaal Danstheater. Deze actie liep al snel heel erg goed, op de bankrekening kwam al snel bijna 3.000,- euro binnen en de meter loopt nog.

Het is fantastisch om te zien hoe veel individuen samen een groot gebaar kunnen maken. De kostuums die gekocht kunnen worden komen terecht bij een gezelschap dat ze gaat gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en ze gaat opslaan, onderhouden en beheren. De kostuums zijn hierdoor ook beschikbaar voor andere dansgroepen en dansopleidingen want Paloina stelt haar kostuums ook ter beschikking aan anderen. Zo kan een breed publiek de kostuums blijven zien en krijgen jonge talenten de kans in deze kostuums op te treden. En dat is winst voor iedereen die van folkloredans houdt.